Pieni kirkkokierros

Pienoismallinäyttely

Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA avaa kesän ajaksi 24 pienoismallista rakentuvan Pieni kirkkokierros -pienoismallinäyttelyn. Pienoismallien esikuvat ovat ortodoksisia kirkkoja ja rukoushuoneita eli tšasounia alueilta, jotka Suomi menetti Neuvostoliitolle Moskovan rauhansopimuksessa 1944. Näyttelyssä on nähtävillä edelleen olemassa olevia kirkkoja, mutta myös niitä, jotka ovat jo pitkään olleet raunioina.

Näyttelyssä olevat kirkkojen pienoismallit edustavat erilaisia arkkitehtuurityylejä tai niiden yhdistelmiä. Rakennuksissa on yhdistelty esimerkiksi klassismia ja barokkia sekä venäläistä ja bysanttilaista tyyliä. Joissain tapauksissa ortodoksinen kirkkorakennus oli hyvin samankaltainen kuin paikkakunnan luterilainen kirkko. Esille asetettavat pienoismallit on valikoitu niiden ainutlaatuisen arkkitehtuurin, muutoin kauniin ulkonäön tai maisemoinnin perusteella.

Pienoismallit on teettänyt Iisalmessa toiminut Evakko Säätiö ja ne on valmistanut mikkeliläinen Malliakopio Ky. RIISA on saanut pienoismallit kokoelmiinsa lahjoituksena Kuopion ortodoksiselta seurakunnalta. Pienoismallit on rakennettu 1:100 suhteella.

Pieni kirkkokierros -pienoismallinäyttely Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa RIISAssa 15.6.-31.8.2024

Miniature Church Tour

exhibition presents Orthodox churches and chapels (tsasounas) from areas that Finland lost to the
Soviet Union as a result of the 1944 Moscow Armistice. The exhibition displays sanctuaries that differ in age and architecture.

The miniature churches of the exhibition represent different architectural styles, or their combinations. Churches could be a combination of Classicism and Baroque, or Russian and Byzantine styles. In some cases, the Orthodox church building was very similar to the Lutheran church of the area.

Exhibition Open 15.6.-31.8.2024