RIISA on tiedon ja kokemuksen lähde, monipuolinen media, joka puhuttelee yleisöjä yli uskonto- ja kulttuurirajojen.
Uskonnot ovat keskeinen osa ihmisen elämää ja identiteettiä kaikkialla maailmassa. Niihin liittyvä kulttuuriperintö ja symboliikka koskettavat meitä kaikkia.
Asiantuntijaorganisaationa RIISAn vastuulla on ortodoksisen kirkon aineellisen ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallettaminen, tutkimus, opetus ja tiedonvälitys. Kirkkomuseon tehtävänä on siten välittää vuosituhantista bysanttilaista traditiota ja ortodoksista elämäntapaa.
Ikonit
Kirkkomuseon ikonikokoelma sisältää yhteensä noin 800 puulle maalattua, painettua tai metalliin valettua ikonia. Ne esittävät Kristusta, Jumalanäitiä, muita pyhiä ihmisiä ja tapahtumia.
Esinekokoelmat
Kirkkomuseon esinekokoelmiin kuuluu luostareissa ja seurakunnissa käytössä olleita ehtoollisvälineitä, sakramenttilippaita, suitsutusastioita, käsiristejä, alttarievankeliumikirjoja ja lampukoita.
Tekstiilit
RIISAn kokoelmien suurin esineryhmä on kirkkotekstiilit, joita on lähes 4000. Tekstiileistä vanhimmat ovat 1500-luvulta ja suurin osa niistä ajoittuu 1800-luvulle.
Asiakirjat, kartat ja piirustukset
Kirkkomuseon asiakirja-, kartta- ja piirustuskokoelma käsittää rakennuspiirustuksia, karttoja, ortodoksisiin luostareihin ja seurakuntiin liittyviä dokumentteja ja kalustoluetteloita sekä henkilöhistoriaan kuuluvaa materiaalia.
Valokuva-arkisto
Museolla on mittavat valokuvakokoelmat, jotka käsittävät Suomen ortodoksisen kirkon historiaan liittyviä kuvakokonaisuuksia.
Harvinaiskirjat
Vanha kirjakokoelma käsittää kirkkoslaavin- ja venäjänkielisiä jumalanpalvelus- ja hartauskirjoja sekä käsikirjoituksia.