Ikonin kaunistajat

Pyhät kuvat eli ikonit ovat keskeinen osa ortodoksista kirkkotaidetta. Ne ovat löytäneet tiensä kirkoista ja kodeista myös museoihin ja näyttelyihin. Jälkimmäisissä on harvemmin nähty ikonia suojaavia ja koristavia riisoja ja tekstiilejä. Kuitenkin aina 1900-luvun alkupuolelle ne kuuluivat oleellisesti ortodoksiseen esineelliseen kulttuuriperintöön. Ikonit puettiin arvokkaisiin metalleihin ja tekstiileihin: riisa oli ikään kuin ikonin arvokas vaate.

RIISAn näyttely Ikonin kaunistajat nostaa esiin ikoneihin liittyvää kulttuuriperintöä, joka kertoo monipuolisesta taideteollisuudesta ja käsityötaidosta. Käsityöläismestarien verstaissa valmistetut hopeavaipat on koristeltu taidokkain kuvioin, jalo- ja korukivin sekä helmin. Käspaikat ja ikoniliinat puolestaan kuvaavat edelleen elinvoimaista tekstiilitraditiota, joka tunnetaan niin Suomessa kuin Itä-Euroopassa, Ukrainassa ja Venäjällä.

Esillä olevat riisat, ikoniliinat ja käspaikat ovat RIISAn kokoelmista. Kaikki riisat ja ikoniliinat on pelastettu talvi- ja jatkosodan aikana Karjalan ja Petsamon seurakunnista ja luostareista. Museon käspaikkakokoelmaan kuuluu vanhoja ja uusia tekstiilejä Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa. Ukrainalaiset käspaikat ovat näyttelyssä oma kokonaisuutensa.