Menu
FI|EN

Esinekokoelmat

Esinekokoelmat

Kirkkomuseon esinekokoelmiin kuuluu luostareissa ja seurakunnissa käytössä olleita ehtoollisvälineitä, sakramenttilippaita, suitsu­tus­astioita, käsiristejä, altta­ri­evankeliumikirjoja ja lampukoita. Sakraaliesineiden joukossa on lukuisia Venäjän keisariperheiden ja kauppiaiden luos­ta­reille tekemiä lahjoituksia.

Näyttävimmät ja museoasiakkaille mieleenpainuvimmat esineet ovat Laatokan Valamon ja Konevitsan luostareiden perustajien taidokkaasti pakotetut kenotafit eli hopeiset muisto­arkut. Niiden lisäksi arvokkaimpiin sakraaliesineisiin kuuluu Ihmeitä tekevän Konevitsan Jumalanäidin ikonin riisa. Se on kullattua hopeaa ja koristeltu miniatyyrein, aidoin helmin ja jalokivin. Riisa on valmistettu Pietarissa 1893 Konevitsan luostarin täyttäessä viisisataa vuot­ta.

Esinekokoelmiin kuuluu myös mat­ka­muistoja luostareista, mitaleita, kun­nia­merkkejä ja rahoja.

Museon vanhimmat esineet ovat 1300-luvulta.  Ne ovat perimätiedon mukaan Ko­ne­­vitsan luostarin perustajan, pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen valmistamat kaularisti ja pui­nen kousa. Sakraali­esi­neet ajoittuvat pääosin 1700–1800-luvuille.

« Takaisin edelliselle sivulle