Pääsiäismuna – ylösnousemisen symboli

Suomen ortodoksisen kirkkomuseon RIISAn kokoelmanäyttelyä Pyhyyden portailla on täydennetty pääsiäismunilla. Tapa juhlistaa ortodoksien suurinta juhlaa pääsiäismunin sisältää ylösnousemisen symboliikkaa; kuten munan kuollut kuori kätkee sisäänsä uuden elämän, myös Kristuksen hauta kätki sisäänsä ylösnousemisen ihmeen.

Koriste-esineiksi valmistettujen pääsiäismunien tekniikoilla ja käytettyjen materiaalien kirjolla ei ole rajaa. Munia valmistetaan mm. kivestä, posliinista, lasista, puusta, muovista ja tekstiileistä. Niitä koristellaan maalaamalla, värjäämällä, kirjomalla, kaivertamalla ja liimaamalla. Koristeaiheiksi ovat vakiintuneet kasviaiheet, ornamenttikuviot, ikonit ja pyhäköt. Perinteisesti pääsiäismuna koristetaan kreikan tai venäjän kirjaimilla XA tai XB, joihin on kiteytetty ortodoksinen pääsiäistervehdys: Kristus nousi kuolleista!

Ensimmäistä kertaa RIISAssa esillä oleva pääsiäismunanäyttely on koottu lähivuosina karttuneista kokoelmista: kirkkomuseon arkkipiispa Leon, sisar Teresa Jezl’n ja keräilijä Risto Vilhusen kokoelmasta.